openmindsreport2018

FactSheet
Αποτελέσματα Προγράμματος 2021

Μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα του Open Minds, για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 31 Αυγούστου 2021.

  • 343 Ωφελούμενοι
  • 188 Ωφελούμενοι έκαναν θεραπευτική συνεδρία
  • 867 Συνολικές Συνεδρίες
openmindsreport2018

Open Minds
Επισκόπηση Αποτελεσμάτων Προγράμματος 2018

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας μέσω των παρεμβάσεών τους κατά τα χρόνια της οικονομικής αλλά και προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα έχουν εντοπίσει τα κενά και τους περιορισμούς του υφιστάμενου συστήματος ψυχικής υγείας της χώρας. Η αυξημένη ανάγκη παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ειδικά για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια στην πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, καθώς και για δράσεις ενδυνάμωσης της ικανότητας ανταπόκρισης του συστήματος και ευαισθητοποίησης πάνω στο ζήτημα αυτό, οδήγησαν στην υλοποίηση του προγράμματος «Open Minds: Προωθώντας την ψυχική υγεία και την ευεξία στην κοινότητα».

Διαβάστε περισσότερα

Open Minds Report Eng      Open Minds Report GR

 

 

factsheet

Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα
Ενημερωτικό Σημείωμα

Μέχρι πρόσφατα, το θέμα της ψυχικής υγείας δεν αντιμετωπίζονταν ως ένας διακριτός τομέας παρέμβασης στην γενικότερη διαχείριση κρίσεων έκτακτης ανάγκης. Οι υπηρεσίες και τα θέματα ψυχικής υγείας καλύπτονταν κάτω από την ευρύτερη ομπρέλα του τομέα της ‘Υγείας’. Η ψυχική υγεία δεν θεωρούνταν ζήτημα που διέτρεχε όλα τα επίπεδα φροντίδας. Ορισμένα μόνο προγράμματα υγείας συμπεριελάμβαναν δράσεις σχετικές με την ψυχική υγεία, όταν αυτές σχετίζονταν με το γενικότερο πλαίσιο, σύμφωνα δηλαδή με την ανάλυση αναγκών, τα κενά και την ζήτηση.

 

Διαβάστε περισσότερα

FactSheet GR        Factsheet ENG

 

factsheet

Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα
Ενημερωτικό Σημείωμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις προβλημάτων υγείας τα άτομα που επηρεάζονται βιώνουν την εμπειρία της ασθένειας  με κοινό τρόπο ανεξάρτητα από την χώρα που προέρχονται ή τις πολιτισμικές αναφορές που φέρουν μαζί τους. Για παράδειγμα είναι κοινά αποδεκτό το ποιός πάσχει από ιλαρά και ποιός από άσθμα.

Αλλά τι γίνεται όταν ένα άτομο αναφέρει ότι μπορεί να ακούσει τις φωνές των νεκρών προγόνων του ή ότι έχει απαχθεί προσωρινά από εξωγήινους; Θα θεωρούνταν «τρέλα» ή θα ήταν κάτι πιστευτό; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το εάν το συγκεκριμένο άτομο έχει ζήσει στην Ευρώπη, την Αφρική ή την Αμερική.

 

Διαβάστε περισσότερα 

Open Minds GR    Open Minds ENG

Image

Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα
Ενημερωτικό Σημείωμα

The logic of institutionalization is well-established in Greece and further consolidated by the conditions of the economic crisis and the memoranda, the dramatic reduction of qualified human resources and the underfunding of mental health services, the complete dissolution of any social state.
But it wasn’t born of them. Institutional psychiatry, as it itself was transferred from psychiatric clinics to general hospitals, was also the pre-crisis model, with much more staff and funding. The issue is the dominant psychiatric culture and practice

 

Διαβάστε περισσότερα 

Open Minds GR    Open Minds ENG

factsheet

Η Εμπειρία των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας
Ενημερωτικό Σημείωμα

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης από τα τέλη του 2009, εξαιτίας χρόνιων δημοσιονομικών υπερβάσεων και διαρθρωτικών αγκυλώσεων. Ως αποτέλεσμα της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ελλάδα έλαβε εξαιρετικά μέτρα λιτότητας και περικοπές των δημοσίων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το εθνικό σύστημα ψυχικής υγείας, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε στην περαιτέρω περιθωριοποίηση των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως άποροι Έλληνες, μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, ρομά και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες

 

Διαβάστε περισσότερα 

Open Minds GR    Open Minds ENG

Στοιχεία Επικοινωνίας

 

info@mdmgreece.gr

advocacy@mdmgreece.gr

(+30) 210 321 31 50